top of page

Despre coloana vertebrală

1. Informații generale

         Coloana vertebrală reprezintă scheletul axial al trunchiului È™i este localizată posterior È™i median. În alcătuirea acesteia intră 33 sau 34 de vertebre (segmente osoase) , dispuse metameric (una deasupra alteia ). Vertebrele poartă diferite denumiri în funcÈ›ie de regiunea unde se găsesc.

         Vertebrele cervicale răspund gâtului. Ele sunt în număr de 7 È™i se notează de la C1 la C7. Împreună formează zona cervicală.

              Vertebrele toracale (dorsale) răspund toracelui. Ele sunt în număr de 12 È™i se numerotează de la T1 la T12. Împreună formează coloana toracală.

          Vertebrele lombare răspund regiunii lombare. Ele sunt în număr de 5 È™i se notează de la L1 la L5. Împreună formează coloana lombară.

             Vertebrele din aceste 3 zone (C1-L5) sunt mobile È™i independente( delimitate una de cealaltă) È™i se numesc vertebre adevărate.

      Vertebrele sacro-coccigiene sunt în număr de 5, respectiv 4-5 piese osoase È™i răspund pelvisului. Ele se sudează dând naÈ™tere la două oase: sacrul, respectiv coccisul. Fiind oase sudate între ele se numesc È™i vertebre false .

​

         Coloana vertebrală are o lungime de circa 73 cm la bărbăți È™i de circa 63 cm la femeie, reprezentând aproximativ 40% din lungimea totală a corpului. Lățimea maximă a coloanei vertebrale este la baza sacrului, unde masoară 11 cm. De aici merge descrescând atât în jos cât È™i în sus.

2. Rolul coloanei vertebrale

          Pe lângă protejarea măduvei spinării, coloana vertebrală îndeplineÈ™te alte două roluri majore în echilibrul È™i mobilitatea corporală, fapt ce-i conferă o importanță deosebită în funcÈ›ionarea aparatului locomotor:

  • FuncÈ›ia statică, de susÈ›inere a corpului È™i a segmentelor din partea superioară.

  • FuncÈ›ia dinamică, de asigurare a mobilității trunchiului, capului È™i gâtului.

3. Curburile fiziologice ale coloanei vertebrale 

        Coloana vertebrală are traiect sinuos, datorită curburilor sale naturale în plan antero-posterior, ce îi conferă echilibru în raport cu oasele bazinului. Aspectul spiralat îi asigură deasemenea È™i rezistență sporită la diferite încărcături sau È™ocuri exercitate în plan vertical. În partea cervicală È™i lombară curbura care este îndreptată anterior se numeÈ™te lordoză,  în zona toracală curbura care este îndreptată posterior se numeÈ™te cifoză, iar curbura în plan lateral se numeÈ™te scolioză .

          Corpul uman, în poziÈ›ie ortostatică, are predispoziÈ›ia de înclinare spre înainte. Sub influenÈ›a forÈ›ei gravitaÈ›ionale, curburile fiziologice ale coloanei au tendinÈ›a de a se accentua. Însă corpul rămâne în echilibru È™i curburile îÈ™i păstrează forma È™i mărimea graÈ›ie jocului È™i tonicității musculare, a elasticității ligamentelor È™i discurilor intervertebrale, precum È™i datorită îmbinării anatomice a celor 24 de vertebre(vertebrele adevărate).

4. DeviaÈ›iile coloanei vertebrale 

        Coloana vertebrală are o curbură fiziologică normală: în zona cervicală È™i în zona lombară există un grad fiziologic de lordoză (fig. 1 È™i 3) iar în zona toracală există un grad fiziologic de cifoză (fig. 2). Modificările patologice de ax ale coloanei vertebrale - exagerarea curburii fiziologice sau apariÈ›ia unor curburi în afara celor fiziologice - reprezintă afecÈ›iuni ale coloanei vertebrale.

        Cifoza (fig. 2) este deviaÈ›ia coloanei vertebrale în planul vertical. Cifoza se manifestă prin curbarea accentuată a coloanei, spre în față, în regiunea toracică, provocând cocoașă. Cifoza poate fi compensată printr-o hiperlordoză cervicală È™i lombară pentru refacerea echilibrului coloanei.

        Lordoza (fig. 3) este o modificare a curburii fiziologice a coloanei vertebrale în zona lombară. Lordoza se manifestă prin accentuarea curburii, spre în față.

        Scolioza (fig. 4) se manifestă prin apariÈ›ia unor curburi ale coloanei vertebrale, mai ales în regiunea lombară, în plan frontal, coloana luând forma literei "C", urmată de multe ori de o modificare compensatorie care apare în zona învecinată, coloana vertebrală fiind în forma literei "S". Această deformare "S" vizibilă din spate, poate fi orientată spre dreapta sau spre stanga, în funcÈ›ie de greÈ™elile de poziÈ›ie ale coloanei.

          Netratate, cifoza, scolioza È™i lordoza duc la apariÈ›ia unui aspect inestetic al spatelui dar mai ales la apariÈ›ia durerilor de spate.

   Principalele cauze È™i factorii favorizanÈ›i

          În 90% din cazurile de scolioză, originea bolii este necunoscută (scolioză idiopatică), iar în procent de 10% scoliozele pot apărea din cauza malformaÈ›iilor vertebrale, fracturilor vertebrale, inegalitatea membrelor inferioare etc. Se dezvoltă de obicei în copilărie sau adolescență.

        Atitudinea cifotică apare fie din cauza unei stări de slăbiciune generală sau a unei poziÈ›ii greÈ™ite (în bancă, la locul de muncă etc.), fie din cauza prezenÈ›ei miopiei.

       O cauză favorizantă de lordoză la femei este purtarea încălțămintei cu tocuri înalte, care determină înclinarea bazinului înainte È™i a trunchiului înapoi. Mai este prezentă È™i în luxaÈ›ia congenitală de sold bilaterală.

          Alte cauze medicale care pot determină aceste afecÈ›iuni sunt rahitismul, modificări ale auzului care obligă copilul să ia atitudini asimetrice sau incorecte, pentru a corecta defectul în detrimentul poziÈ›iei normale a corpului.

5. Consecințele unei posturi viciate

         Încă din tinereÈ›e trebuie să fim atenÈ›i la starea coloanei vertebrale pentru a ne păstra sănătatea pe parcursul vieÈ›ii. O postură corporală neglijentă, o poziÈ›ie prea aplecată, prea laxă sau torsionată, nefirească, forÈ›ează muÈ™chii È™i ligamentele să menÈ›ină corpul în echilbru. Acest fapt poate genera oboseală, dureri de spate, ale muÈ™chilor, mâinilor sau picioarelor, dureri de cap, ameÈ›eli, dereglarea somnului, anxietate, scăderea memoriei È™i a concentrării, irascibilitate, dereglarea circulaÈ›iei periferice, deformarea coloanei vertebrale.

        Dacă nu se iau măsuri, cu vârsta, starea sănătății se deteriorează: apar schimbări degenerative mai profunde în scheletul osos, în sistemul cardiovascular, respirator, endocrin, în sistemul central nervos È™i cel vegetativ, în organele interne. Încep să apară diferite afecÈ›iuni È™i pe plan fizic È™i pe plan psihic, se creează blocaje energetice È™i dereglări iremediabile în funcÈ›ionarea organismului.

bottom of page